#teambelgium #lanzarote

De trainingsopbouw is nog maar net begonnen en toch zitten mijn eerste 2 stageweken er alweer op. Op zondag 9/11 vertrokken we met een 50-tal atleten, die een grote kans maken op een selectie voor Rio 2016, en hun begeleiding richting Club La Santa (Lanzarote) voor de traditionele BOIC-stage. Intussen was het voor mij al de 3e keer dat ik mee mocht, maar ik kijk elke keer enorm uit naar deze stage. De meeste atleten zijn in deze fase van het seizoen in volle trainingsopbouw, wat maakt dat er naast training ook ruimte is voor team building, cross learning van andere sporten (in ons geval ook van vakspecialisten in onze deeldisciplines) en ontspanning. Een groot pluspunt was dat Bart Decru, mijn persoonlijke trainer sinds mijn 1e stapjes in triatlon, er dit jaar voor het eerst bij mocht zijn. Bij deze wil ik graag de VTDL bedanken om hem/ons die kans te geven om bij te leren, zeker een meerwaarde! Ook dank aan mijn nieuwe Atriac-trainingspartners, die het na de opstartweek al direct even moesten stellen zonder coach. De extra inzichten die Bart heeft kunnen opdoen, gaan jullie zeker ook van pas komen!

IMG_3536Traditioneel wordt heel ‘Team Belgium’ op de 1e avond verzameld voor een uitgebreide voorstelling van alle aanwezige atleten. Dit jaar werden er per sporttak 1 of 2 atleten door delegatieleider Eddy De Smedt uitgekozen om hun collega’s en begeleiding voor te stellen. Ik kreeg de eer om Simon De Cuyper, Claire Michel, Bart Decru, Stijn Goris en mezelf voor te stellen aan de hand van palmares, mogelijkheden tot OS-kwalificatie, doelstellingen, eventuele anekdotes en een foto. Met deze avond was het startschot van de stage definitief gegeven en waren ook de minder bekende atleten geen onbekenden meer.

De volgende avond werd de nieuwe Team Belgium-website in primeur aan ons voorgesteld, een mooi staaltje van integratie van onze sociale media waar je alle atleten kan volgen op hun weg naar Rio. Neem zeker eens een kijkje op teambelgium.be, een zeer dynamische website waarop de atleten een mooi platform gekregen hebben om henzelf en Team Belgium ‘in the picture’ te plaatsen.

Op woensdagavond hadden we een vrije avond waarop, afhankelijk van de vermoeidheid, naar de Green Bar werd getrokken voor enkele partijtjes poolen of richting tennisplein gegaan werd voor een tennisles met Kirsten Flipkens.

Donderdagavond was de ‘social evening’. Dan werd de sporthal van Club La Santa ingepalmd door Team Belgium voor enkele partijtjes tafeltennis, badminton en volleybal. Een zeer fijne avond die veel plezier opleverde en zeker ook bijdroeg tot de team building.

Foto: Claire Michel

Foto: Claire Michel

Intussen waren we al aan vrijdag toe en was voor de meesten de stage al over de helft. Wat vliegt de tijd toch altijd snel in dit gezelschap! Vrijdag hadden we ook weer een vrije avond, wat voor velen een kans gaf om aan de pooltafels de stand in hun voordeel te doen kantelen of om onder leiding van onze zilveren karabijnschutter Lionel Cox te ervaren hoe het er in zijn sport aan toe gaat. Ik kan je verzekeren dat mijn respect voor deze sport er alleen maar groter op geworden is want na 5′ had ik al bijna krampen, laat staan dat je 50′ in deze houding moet blijven liggen om 60 schoten zo dicht mogelijk in de roos te richten.

Zaterdag betekende voor velen de laatste volledige dag van de stage en dan staat er altijd een (vrijblijvende) activiteit gepland. Zo ging ik vorige jaren naar de vulkanen van Timanfaya en de grotten. De boog moet niet altijd gespannen staan. Zeker buiten het seizoen moeten we hiervan genieten. De trainingen werden dus in de voormiddag afgewerkt zodat we ’s middags na een bezoek aan El Golfo mee de catamaran op konden om na enkele minuten varen te genieten van wat snorkelen in het heldere water, jetski en elkaars gezelschap in een ontspannen sfeer. ’s Avonds werd er afgesloten met de ook al traditionele BBQ aan de lagune.

Foto: Bart Decru

Foto: Bart Decru

Uiteraard werd er naast al deze activiteiten door iedereen gedreven getraind en veel van elkaars kennis opgestoken. Bovendien konden we rekenen op een deskundige staff van het BOIC: dokter, kinesisten, sportwetenschappers,… Ik kon op deze manier kinesist Maarten Thysen inschakelen voor het heropstarten van mijn stabilisatie- en krachtprogramma, iets waarin hij mij intussen al sinds 2010 begeleidt. Ook kregen we een sessie van vice-wereldkampioen 25km open water, Brian Ryckeman, waarin we de trucjes van het vak aangeleerd kregen. Zeker een optie om binnen onze Atriac-trainingsgroep eens te organiseren! Opgepast wel voor gevaar op ontwrichte kaakgewrichten of losse tanden 😉 Brian vergezelde me ook op een fietstraining en probeerde zich vast te bijten in mijn wiel tijdens een krachtsessie bergop. Van zeiler Wannes Van Laer kreeg ik dan weer een lesje afdalen op de fiets aan 80km/h. Leuk om je achter zo’n brede zeilrug te kunnen verschuilen voor de wind! Ook het gezelschap van tienkamper Hans Van Alphen tijdens het laatste uur van onze spinningmarathon (owv regen) was meer dan welgekomen.

Zondag betekende afscheid nemen van Bart, maar ook van de grote meerderheid die slechts één week bleef. Dit jaar bleef ik echter een 2e week doortrainen in het goede weer. Althans… dat dacht ik toch! Maandag kreeg ik af te rekenen met een ontsteking tussen mijn ruggenwervels (tgv een verkeerde beweging), iets wat me weerhield van deftige keerpunten en intensiteit in het zwemmen, en zelfs maar ontspannen fietsen en lopen. Niet direct waarvoor ik een week langer op dit trainingseiland bij uitstek gebleven was. Gelukkig kon ik rekenen op de aanwezigheid van de teamdokter en kinesist om mij van de beste zorgen en begeleiding te voorzien om snel van dit ongemak verlost te geraken, wat me na het reeds voorzichtig hervatten van de fietstrainingen ook uitzicht geeft op het heropstarten van het lopen. Al was het wel balen om mijn collega’s met de fiets te zien vertrekken om de prachtige wegen van Lanzarote te beklimmen, zelfs ondanks het matige weer in de 2e week.

De laatste week was dus niet wat ik ervan verwacht had op trainingsgebied, maar toch heb ik er ook wel een beetje van kunnen genieten. Ik wil bij deze de organiserende BOIC-staff, (para)medici, vakdeskundigen, coaches en collega-atleten van Team Belgium bedanken voor het aangename gezelschap en alle hulp en tips tijdens deze stage! #gobelgium #teambelgium

Geplaatst op 24 november 2014, in Geen categorie. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: